DE TRIODE, WOENSEL WEST EINDHEOVEN
TIJDELIJKE HUIDVESTING VOOR DESIGNERS + ART CAFE

De Triode is de uitkomst van een prijsvraag. Woningbouwvereniging Trudo heeft de prijsvraag uitgeschreven om nieuwe impulsen te geven aan de Eindhovense volkswijk Woensel West.
De Triode is een gebouw voor huisvesting van designers die tijdelijk werken of studeren in Eindhoven. In de sokkel is plek voor een café annex galerie. Kenmerkend voor de opbouw van de verdiepingen is het ontbreken van gangen. Dit bevordert de contacten tussen bewoners en bezoeker. Om andere verdiepingen te bereiken, lopen de bewoners door elkaars ruimte heen. Zo ook de bezoekers uit de wijk, als de ateliers voor publiek opgesteld zijn.
Beton is zowel gevelmateriaal, als de drager in het ontwerp. De betonnen vloervelden zijn vrij van dragende elementen en vormen prachtige open ateliers. Elk atelier heeft een horizontale bandraam, dat op elke verdieping een andere blik op de wijk geeft.
De Triode is een kleine toren die boven andere gebouwen in de wijk uitsteekt. Aan de straatzijde is gekozen voor een duidelijke hoek die de richting van de straten volgt. De achterzijde zijn steile hellende daken, die enerzijds de toren slank maken en anderzijds licht en lucht geeft aan de naastgelegen bebouwing. Een centraal herkenningspunt, een baken, in het hart van Woensel West!
De Triode (een elektronenbuis) is een verwijzing naar een uitvinding van Edison. Net als in een triode die in een versterker het geluid mogelijk maakt, zorgt het ontwerp voor een versterking van interacties tussen de designers onderling en de designers met de bewoners van de wijk.

I.s.m. Annika Hermann, IM Architects

Download pdf hier