BUITENKANS WONINGEN - ALMERE
INNOVATIEF CONCEPT VOOR BETAALBARE SOCIALE HUURWONINGEN

De gemeente Almere is, net als vele gemeenten in Nederland, op zoek naar een manier om zeer betaalbare sociale huurwoningen te realiseren. Het huidige huuraanbod wordt namelijk voor een grote groep mensen met een laag inkomen onbetaalbaar. De Buitenkans Woning is een antwoord op de uitvraag die Almere in april van dit jaar deed.

Voor de BuitenkansWoning wordt gebruikt van het isolatiemateriaal EPS in combinati, dat door uitgekiend engineeren onderdeel is geworden van de constructie. Samen met een dun laag beton vormt de EPS het casco. Dat betekent onder andere dat een casco kan worden geprefabriceerd dat bestaat uit draagstructuur en isolatie. Dit casco kan bovendien snel en eenvoudig gemonteerd en geplaatst worden. Met dit bouwconcept wordt een enorme hoge isolatiewaarde bereikt (RC = 8 m2K/W rondom), waardoor de energieprestatie van de woning sterk verbetert.
Omdat de buitenkanswoning zo goed geïsoleerd is, is het niet nodig dure installaties te plaatsen: een kleine installatie volstaat.

Het beton van het systeem is ook ingezet als gevelafwerking. De gevels zijn een combinatie van beton met houtkleurige kozijnen en luiken van kunststof. De gestapelde modules zijn zichtbaar in de gevels door de naden tussen de modules in. Hierdoor zijn de woningen als het ware als zelfstandige herenhuizen in de rij af te lezen. De woningen ogen chique en robuust.

Met dit innovatieve en bewezen bouwconcept kan tegen zulke lage kosten worden gebouwd, dat er volop ruimte is om een prettige, zelfs luxueuze woning te bouwen die nog betaalbaar is ook. Een Buitenkans voor voor mensen met een laag inkomen om een mooie woning te kunnen huren, een buitenkans voor een verhuurder om een betaalbare huurwoning met een juist rendement in de markt te zetten en een buitenkans voor de gemeente om kwalitatief hoogwaardige sociale huurwoningen op haar grondgebied te hebben.

Team
Architectenbureau Robin Kerssens
EcoCasco www.ecocasco.com
Bouwbedrijf van der Gragt www.vdgragt.nl
Bartels&Vedder Interdisciplinaire ingenieurs www.bartelsvedder.nl