VAN VERVUILD TERREIN NAAR GROENE LONG IN ARBEIDERSWIJK
GASFABRIEKTERREIN KROMMENIE


Opdrachtgever
K_Dekker bouw en infra www.kdbv.nl
De Geus Bouw www.geusbouw.nl

Programma
10 appartementen vrije sector
25 grondgebonden woningen vrije sector
9 appartementen sociale huur
6 grondgebonden woningen sociale huur

Team
ontwerp: Architectenbureau Robin Kerssens & Sponge architects
visualisaties: It's Visuals

Het Gasfabriekterrein is een schoolvoorbeeld van een inbreidingslocatie in de Zaanstreek. Een oud en flink vervuild fabrieksterrein midden in een woonwijk met smalle straten vol arbeiderswoningen van één laag met een kap.
De gemeente Zaanstad heeft de bodemvervuiling van het terrein gesaneerd en middels een tender aanbesteed. Tezamen met Sponge Architects, K_Dekker Bouw&Infra en de Geus bouw hebben wij deelgenomen aan de tender. De gemeente en omwonenden heeft ons plan verkozen tot één van de drie beste ingediende plannen.

Met ons plan willen wij iets aan de wijk geven, waar het in de omliggende smalle straten aan ontbreekt. Een plek om te verblijven en te wandelen, een plek met veel groen, licht en een plek voor kinderen om te spelen. Om dit te bereiken hebben wij in de stedenbouwkundige opzet de nieuwe straat een breed profiel meegegeven. Aan de noordzijde komen grondgebonden woningen met de voortuinen aan de straatzijde. Aan de zuidzijde plaatsen wij juist appartementenblokken. Voordeel van het stapel van woningen op deze plek is dat daarmee ruimte ontstaat voor groen tussen de blokken die licht en lucht doorlaten in de straat.
Het plan bevat een gezonde mix van woningen; grondgebonden en gestapeld, sociale woningen en vrije sector, koop en huur. Op verzoek van de gemeente Zaanstad is speelplaats voor kinderen in het plan opgenomen die wij gemaakt hebben bij een monumentale boom aan het water.

In de architectonische uitwerking van de woningen en woonblokken verwijzen wij naar het karakteristieke beeld van de kleinschalige kantoorgebouwen van de voormalige gasfabriek. Deze zijn nog her en der zijn te vinden in de wijk. Deze gebouwen kenmerken zich door stevige metselwerk gevels met naar voren springende, repeterende penanten waar tussen de ramen zijn geplaatst. Met deze verwijzing houden wij het industriële verleden van het gebied in leven.

                              voormalige gashoudervoormalige gashouder midden in de wijk oude fabriekskantorenoude fabriekskantoren uitgesproken metselwerk en plat dak voormalige arbeiderswoningenvoormalige arbeiderswoningen smalle straten, weinig groen