THE BARN EDE
ONDERWIJSHUISVESTING - ROC A12

The Barn combineert een praktijklokaal, een leslokaal en een oplaadstation in één gebouw. The Barn wordt voor de MBO school ROCA12 een duurzame testomgeving waar bedrijven en studenten hun innovatieve en duurzame producten op het gebied van mobiliteit kunnen testen en evalueren. In The Barn zullen verschillende vernieuwende vervoersmiddelen zoals E-bikes, elekrische auto's en drones een plaats krijgen.

Samenwerking met studenten
Bijzonder aan het ontwerp- en uitvoeringsproces is dat studenten van het ROCA12 onderdeel zijn van het bouwteam. Studenten richting bouwkunde, mechatronica en ICT werken mee, om dit project tot een succes te maken. Ook op ons bureau werken 2 studenten mee.

Ontwerp
De naam The Barn is geïnspireerd op het ontwerp van het gebouw. Een knipoog naar de oude schuren uit de omgeving van Ede. De scheefgetrokken boerderijvorm kent diverse vlakken die anders zijn gematerialiseerd. Om eenheid te houden zijn de liggen de kleuren dicht bij elkaar. De diversiteit aan materialen biedt ruimte voor de studenten om materialen gesponsord te krijgen van regionale bedrijven. The Barn deelt de kavel met een ander onderwijsgebouw. De schuimgeplaatste glasgevel maakt ruimte vrij voor een klein plein tussen de twee gebouwen.

Duurzaamheid
Het gebouw wordt een nul op de meter gebouw. Het gebouw krijgt geen gasaansluiting en wordt met lucht verwarmd en gekoeld. Op het gebogen dak van naastgelegen gebouw wordt de dakbedekking vervangen en daarin flexibele zonnepanelen geïntegreerd. De opgewekte energie is voldoende voor zowel het verbruik van The Barn, als het verbruik van de aanwezige oplaadstations. The Barn krijgt een grasdak, waarmee opwarming in de zomermaanden wordt tegengegaan.

Hergebruik
Op de campus van het ROC A12 is een gebouw gesloopt. Samen met de studenten hebben we diverse materialen geselecteerd die in The Barn worden hergebruikt. Zo worden oude lascabines en hardhouten leuningen hergebruikt als wandafwerking, een glazen binnenpui en roldeur opnieuw ingezet.

Gezond binnenklimaat
Voor een hoog comfort op de werkplek is goed gekeken naar de daglichttoetreding. Het meeste daglicht komt van het noorden, wat het prettigste werklicht is. In het praktijklokaal waar veel licht nodig is, zitten grote glasoppervlakten. In het leslokaal zijn kleinere openingen gemaakt, die zorgen dat het lokaal niet te veel opwarmt. Elke ruimte heeft zijn eigen warmteregeling.

Projectdetails
opdrachtgever: Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden
team: Robin Kerssens, Martin Veldman en Soraya Boer
constructeur: IBT Veenendaal www.bouwtechniek.nl
aannemer: Bouwbedrijf Kreeft te Ede www.bouwbedrijfkreeft.nl
E-installatie: Techtron Veenendaal www.techtron.nl
W-installatie:ITN Ede www.itn.nl
laadsystemen elektrisch vervoer: VanderSijs Wijk bij Duurstede www.vdsijs.nl

projectwebsite: www.thebarnede.nl
start bouw: voorjaar 2017

                    middenlangsdeel schuur uit Edemiddenlangsdeel schuur uit Ede                                 hergebruik van materialenhergebruik van materialen uit te slopen gebouw Team studenten ROC A12Team studenten ROC A12