POCKET HOUSE - TINY HOUSING ALMERE
WOONERF MODEL

Onze visie op Tiny Housing is ontwerpen en bouwen volgens het ‘gadget’ principe: we bouwen mooier, slimmer, flexibeler maar ook betaalbaar. De mensen ‘willen het hebben’, zoals je ze de nieuwste smartphone of auto willen hebben. De naam POCKETHOUSE zegt “ik ben een compacte, moderne must-have woning. Ons beeld is dat over een aantal jaren overal in Nederland clusters van onze POCKETHOUSES staan, in grotere en kleinere formaties, bewoond door alle typen bewoners van alle leeftijden.
Door het samenvoegen van meerdere woningen als cluster ontstaat een ‘woonerf-gevoel’. Ondanks de kleinere oppervlakten van woning en buitenruimte krijg je het gevoel in een rustige, groene en beschutte omgeving te wonen. Wij denken dat dit een echte voorwaarde kan zijn voor het kleiner wonen: het nieuwe wonen in de regio.
Wij kiezen voor het maken van een centraal “intelligent”gedeelte met daarin de keuken, de badkamer en overige voorzieningen. Daaraan kunnen verschillende “ruimte” delen geschakeld worden met bijvoorbeeld een woonkamer en slaapkamer, of een werkruimte. Door de manier van koppelen te variëren krijg je dus verschillende verschijningsvormen. In ons ontwerp hebben we 3 verschillende vormen tot een cluster samengevoegd waarbij er voor elke woning een stukje privé buitenruimte ontstaat op een woonerf. Door de oriëntatie van de woningen ten opzichte van zon en wind kijken wij naar passieve duurzaamheid. De dakvormen verwijzen naar het archetype huis, maar dan met een moderne twist.
De afmetingen van de units zijn zodanig dat deze in Nederland over de weg verplaatst kunnen worden en ter plaatse snel en eenvoudig aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Een woning bestaat uit een “intelligent” deel van 3,5 bij 7 meter, en twee “ruimte” delen van 3,5 bij 3,5 meter. De units worden gebouwd in EPS in combinatie met een modulair gridsysteem.

Team
Architectenbureau Robin Kerssens
Dutch EPS Building Solutions www.dutcheps.com
Randewijk beter wonen www.randewijkbeterwonen.nl
Christine Kool